Eén Omgevingswet, waarom eigenlijk? - Aranto

Eén Omgevingswet, waarom eigenlijk?

Stel u voor:

U bent als projectontwikkelaar of ontwikkelende aannemer eigenaar geworden van een voormalig monumentaal kantoorpand in een middelgrote stad in Nederland. Het pand ligt nabij het centrum, aan de rand van het water en is goed ontsloten door de nabij gelegen snelweg. De functie als kantoor is niet meer rendabel en de gemeente heeft u, op uw verzoek, in principe toestemming verleend om er luxe seniorenappartementen met zwembad te realiseren. Kortom: u wilt zo snel mogelijk uw vergunning om uw project te kunnen realiseren…

Eenvoudig een vergunning regelen?

Deze vergunning voor dit project, maar ook voor complexere gebiedsontwikkelingen, is nu helaas niet eenvoudig en met één wet te regelen. Daarom is Minister Schulz, namens het kabinet, bezig om uiteindelijk 26 wetten in het omgevingsrecht samen te voegen in één Omgevingswet. Deze wet moet in 2018 in werking treden.

Waarom één Omgevingswet?

  1. Het huidige omgevingsrecht moet worden vernieuwd. Het recht is niet gericht op ontwikkelingen als regionale verschillen met groei en krimp, duurzame ontwikkeling, maatwerk bij projecten en inspraak bij start van projecten. De balans moet meer liggen bij groei gericht op duurzame ontwikkeling en minder bij te veel zekerheid.
  2. Er is behoefte aan één wet met procedures, planvormen en regels en één instantie als bevoegd gezag. Bij één loket krijgen burgers en bedrijven eerder duidelijkheid over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een initiatief. Ook verkort één loket de doorlooptijd van procedures. Eén wet zorgt voor samenhang en integraal beleid.

Conclusie

U kunt, met het in werking treden van de Omgevingswet in 2018, één vergunning krijgen om uw project in het voormalig monumentaal kantoorpand te realiseren. Maar zal het met de Omgevingswet Eenvoudig Beter worden? In mijn volgende blog geef ik daarom tips hoe het ‘Nu al Eenvoudig Beter’ kan.

Welke voordelen ziet u voor projecten als in de nieuwe Omgevingswet één vergunning kan worden verleend? Wat vindt u van het huidige omgevingsrecht? Ik ben benieuwd naar uw reactie.

Meer weten over de nieuwe Omgevingswet?

In onderstaand interview met Minister Schultz komt helder de vraag aan de orde: “Waarom de nieuwe Omgevingswet?”

Deel dit artikel

Bestel mijn boek 'Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet?'

Duurzame gebiedsontwikkeling is essentieel om de vernietiging van de aarde tegen te gaan. Onze planeet biedt voldoende capaciteit voor ieders behoefte - maar dan moet er wel drastisch iets veranderen. Mijn boek werpt een kritisch licht deze veranderingen.

boek-Duurzame-gebiedsontwikkeling-en-de-Omgevingswet

Gerelateerde berichten

Misschien ook interessant voor u?

01/10/19
Dé 10 redenen om mijn boek “Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet” te lezen

Het boek is ook leesbaar en geschikt voor niet-ingewijden, want de leefomgeving is met de Omgevingswet een verantwoordelijkheid van ons…

Lees meer   

19/03/18
Bruisende binnenstad met vervuilende auto’s of schone lucht?

Komende woensdag 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Een van de thema’s, die ook landelijk speelt, zijn…

Lees meer   

15/11/17
Omgevingswetspel? “Mens erger je niet!”

In september ben ik in mijn woongemeente naar een avond over de Omgevingswet geweest. Mijn verwachtingen waren vooraf hooggespannen en…

Lees meer   

4 gedachten over “Eén Omgevingswet, waarom eigenlijk?”

  1. De nieuwe wet moet juist veel meer bevoegdheden geven voor regionale oplossingen. Waar we in Nederland aan ten onder gaan en waar ook de meeste ergernis vandaan komt is appels en per vergelijken met elkaar en na ellenlange discussie eindelijk eens tot een besluit komen. Er zijn verschillen (grote en kleine) tussen de regio’s, maar laat de Regio zelf beslissen wat goed of slecht is. NIET DEN HAAG. Den Haag zit te ver af van de problematieken en al heel vaak gebleken, den Haag is vaak ondeskundig. Mijn doelen passen binnen de wetgeving Participatie en breekt de bureaucratie direct sterk af. Den Haag moet leren, niet alles te willen bepalen, mooie praatje op TV en Radio, maar in de praktijk maar bar weinig doen voor de burgers.

  2. Als de omvorming van de omgevingswet helpt tegen de papierwinkel en de lange procedures is het goed. Je moet met je project snel weten waar je aan toe bent. Tot op voor kort was het zo dat je in Nederland nog geen steen kon verleggen, zonder dat je een vergunning aan te moeten vragen.

  3. Beste Simon,

    Bedankt voor uw reactie.

    De Omgevingswet is een instrument om vergunningverlening snel, efficiënt en effectief uit te voeren. Cruciaal daarbij is hoe deze -onder andere door gemeenten- wordt ingezet. Scherpe keuzes in omgevingsvisies en omgevingsplannen scheppen duidelijkheid over de haalbaarheid van (bouw)plannen.

    Met vriendelijke groet,

    Arno Kleine Staarman

  4. Pingback: De Omgevingswet: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe! | VL Nieuws

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *