Dé 10 redenen om mijn boek “Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet” te lezen
Het boek is ook leesbaar en geschikt voor niet-ingewijden, want de leefomgeving is met de Omgevingswet een verantwoordelijkheid van ons…
In de Volkskrant “Een beroep op het nieuwe kabinet om verstedelijking vaart en schwung te geven” van 28 april 2017 doen Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis (VEH), en Jan Fokkema, directeur Neprom (Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen) de oproep, dat de rijksoverheid de bouw van huizen moet ondersteunen met geld en beleidsinstrumenten.
De heren Mulder en Fokkema schetsen: “Ons land wordt geconfronteerd met een oplopend woningtekort. Volgend jaar is er een tekort van 200.000 woningen en er moeten ieder jaar minstens 80.000 nieuwe woningen bij komen om de groei van 1 miljoen huishoudens tot 2030 te kunnen bijbenen. Bij lokale overheden ontbreekt vooral aan drang om te willen bouwen, want bij ieder nieuw plan gaan mondige omwonenden tot het gaatje om nieuwbouw tegen te houden, terwijl het groeiende legioen woningzoekenden veel meer moeite heeft om zijn stem te laten horen. Ook provincies laten het vaak afweten en de rol van het Rijk lijkt uitgespeeld.”
Volgens hun zijn de gevolgen desastreus:
Daarom pleiten ze voor een krachtig ministerie van Milieu, Ruimte, Wonen en Infrastructuur om onze nieuwe verstedelijking vaart en schwung te geven door:
Helaas moet ik constateren dat mijn voorspellingen van 30 september 2016 Aantrekkende economie grootste bedreiging duurzame gebiedsontwikkeling nu al uitkomen….
De heren Mulder en Fokkema pleiten impliciet voor een Nationale Omgevingsvisie slechts vanuit de ‘koker’ woningbouw en het belang van ‘goedkope’ woningbouw, maar geen duurzame gebiedsontwikkeling…
De oproep van Mulder en Fokkema is eenvoudig niet duurzaam op grond van het ‘Cradle to Cradle’-principe, want de metriek staat op de eerste plaats en alle andere onderdelen van hun plan volgen daarop:
Daarna volgt:
In het boek Upcycle (.aff) geven William McDonough en Michael Braungart aan dat voor een duurzame ‘Cradle to Cradle’-aanpak de omgekeerde aanpak gevolgd moet worden. Starten met de menselijke waarden en ontwikkel tot slot metrieken om de effectiviteit van deze werkwijzen te meten. Ik daag de heren Mulder en Fokkema daarom ook uit om deze ‘Cradle to Cradle’-aanpak te volgen om tot een duurzame Nederlandse gebiedsontwikkeling te komen.
Duurzame gebiedsontwikkeling is essentieel om de vernietiging van de aarde tegen te gaan. Onze planeet biedt voldoende capaciteit voor ieders behoefte - maar dan moet er wel drastisch iets veranderen. Mijn boek werpt een kritisch licht deze veranderingen.
Misschien ook interessant voor u?
Het boek is ook leesbaar en geschikt voor niet-ingewijden, want de leefomgeving is met de Omgevingswet een verantwoordelijkheid van ons…
Komende woensdag 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Een van de thema’s, die ook landelijk speelt, zijn…
In september ben ik in mijn woongemeente naar een avond over de Omgevingswet geweest. Mijn verwachtingen waren vooraf hooggespannen en…