Bruisende binnenstad met vervuilende auto’s of schone lucht? - Aranto

Bruisende binnenstad met vervuilende auto’s of schone lucht?

Komende woensdag 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Een van de thema’s, die ook landelijk speelt, zijn bruisende binnensteden. Voor bruisende binnensteden zijn kwakkelende centra in middelgrote steden gebaat bij meer auto’s. En méér autobezoekers betekent, méér winkelomzet dus daarom gratis parkeren! Maar Milieudefensie heeft begin deze maand geclaimd, dat ruim 70% van de stedelingen de vervuilende auto’s het liefst uit de binnenstad ziet verdwijnen. Welke keuze maakt u als raadslid: voor de binnenstadondernemers of voor de gezondheid van uw inwoners van de binnenstad?

Kiest u als raadslid voor de economie of voor de gezondheid van uw inwoners?

Kiezen

Als raadslid zult u voor of na de gemeenteraadsverkiezingen moeten kiezen. In deze blog wil ik u meenemen hoe ik dat doe. Aan het eind geef ik u mijn model om afgewogen u keuzes te maken als raadslid.

Hoe kunt u als raadslid nu kiezen? Wilt u een bruisende binnenstad met parkeren tot onder de kassa van de winkels, maar dat de luchtkwaliteit zo slecht is en de geluidsoverlast zo groot is, dat de gezondheid van de inwoners en bezoekers van de binnenstad, bijvoorbeeld astmapatiënten, er onder lijdt. Of wilt u een gezonde binnenstad, waar weinig tot niets te beleven is en de binnenstad eigenlijk een groot openluchtmuseum is?

Gratis parkeren klinkt ook sympathiek, maar dit gaat natuurlijk ten koste van de algemene middelen van uw gemeente. Hiervoor wordt de rekening betaald door de minder draagkrachtige inwoners -die geen auto kunnen betalen- en de bezoekers, die met de fiets of het openbaar vervoer komen. Ook schaadt extra autobezoek aan uw binnenstad de doelen van het klimaatakkoord van Parijs.

Economie of gezondheid

Voor mij was het altijd een strijd om te komen tot een besluit waar alle belangen worden gewogen en liefst ook nog maatschappelijk gedragen. Ik wilde deze struggle niet meer. Ik wil gestructureerd tot een goed besluit komen. Daarom heb ik een model ontwikkeld om te komen tot een afwogen en maatschappelijk gedragen besluit.

Besluitvormingsmodel

Als raadslid krijgt u enorme hoeveelheden informatie om te komen tot een besluit. Om dit gestructureerd te doen, bestaat mijn model bestaat uit 5 onderdelen om tegen elkaar af te wegen. De eerste 4 onderdelen zijn in het onderstaande model weergegeven:

  1. Wat is de kracht van het gebied in dit geval de binnenstad? Dus wat is het onderscheidend vermogen ten opzichte van andere binnensteden?
  2. Wat is het belangrijkste voor het economisch domein? In dit geval een bruisende binnenstad met succesvolle binnenstadondernemers.
  3. Wat is het belangrijkste voor het sociaal domein? Een binnenstad waar iedereen welkom is en zich “thuis” voelt? Een echte place to be!
  4. Wat is het belangrijkste voor het ruimtelijk domein? Een goed bereikbare binnenstad. Prettig en gezond om te wonen en te verblijven.
  5. Als laatste, maar niet minst belangrijkste, natuurlijk de participatie van ondernemers, inwoners en eigenaren.

Als u deze 5 onderdelen zorgvuldig afweegt, zult u tot een gestructureerd en afgewogen besluit met maatschappelijk draagvlak komen.

Ik wens u veel succes bij de gemeenteraadsverkiezingen en in uw rol als raadslid om tot wijze besluiten te komen.

Hebt u interesse voor gedragen praktische en inspirerende voorbeelden voor bijvoorbeeld een gezond leefklimaat en dé kansen met de Omgevingswet, dan zie ik u graag in de Masterclass Gezond Leefklimaat en Omgevingswet op 18 april 2018 in de RAI Amsterdam!

Tot dan!

Deel dit artikel

Bestel mijn boek 'Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet?'

Duurzame gebiedsontwikkeling is essentieel om de vernietiging van de aarde tegen te gaan. Onze planeet biedt voldoende capaciteit voor ieders behoefte - maar dan moet er wel drastisch iets veranderen. Mijn boek werpt een kritisch licht deze veranderingen.

boek-Duurzame-gebiedsontwikkeling-en-de-Omgevingswet

Gerelateerde berichten

Misschien ook interessant voor u?

01/10/19
Dé 10 redenen om mijn boek “Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet” te lezen

Het boek is ook leesbaar en geschikt voor niet-ingewijden, want de leefomgeving is met de Omgevingswet een verantwoordelijkheid van ons…

Lees meer   

19/03/18
Bruisende binnenstad met vervuilende auto’s of schone lucht?

Komende woensdag 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Een van de thema’s, die ook landelijk speelt, zijn…

Lees meer   

15/11/17
Omgevingswetspel? “Mens erger je niet!”

In september ben ik in mijn woongemeente naar een avond over de Omgevingswet geweest. Mijn verwachtingen waren vooraf hooggespannen en…

Lees meer   

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *