Duurzaam renoveren en transformeren: 9 trends - Aranto

Duurzaam renoveren en transformeren: 9 trends

Op 13 november 2014 vond in Maastricht het congres ‘Duurzaam Gebouwd’ plaats met het thema ‘Samen duurzaam renoveren en transformeren’. Verschillende sprekers gaven hun ideeën over waar te nemen trends van de duurzame transformatie. Geen tijd gehad om erbij te zijn? Dan biedt dit blog uitkomst.

9 Trends duurzame transformatie

Tijdens het congres passeerden de volgende negen trends van duurzame transformatie de revue:

  1. De groei van woningbouw in Nederland vindt plaats in overstromingsgebieden met stijgende grondprijzen en krimp op hooggelegen gronden met dalende grondprijzen (Erik Koppe trendwatcher en gedeputeerde voor Financiën, Volkshuisvesting, Verkeer en Handhaving bij de Provincie Limburg).
  2. Vergeet eigendom en focus op prestatie. De trend is van eigendom naar eigenslim met een droom en visie (architect en trendwatcher Thomas Rau).
  3. Transformatie van klassiek financieel denken is vereist, omdat dit de grootste blokkade voor duurzaamheid is (hoogleraar Hans de Jonge).
  4. Grondstoffen blijven eigendom van de producent (architect en trendwatcher Thomas Rau).
  5. Duurzaamheid en waardecreatie zijn een must om nog mee te doen in de toekomst (hoogleraar Hans de Jonge).
  6. Een grondstoffenpaspoort is in de toekomst vereist (architect en trendwatcher Thomas Rau).
  7. Bij transformatie is de markt leidend, vervolgens de locatie en tenslotte het pand (hoogleraar Hans de Jonge).
  8. Bij “Samen werken aan het Nieuwe Bouwen” zijn transparantie, delen en leiderschap doorslaggevend. (Babette van Loon, operationeel directeur Alklima).
  9. Transformatie is hét doel, circulatie een middel en duurzaamheid de oplossing (architect en trendwatcher Thomas Rau).

Duurzaam bouwen en transformatie met visie zijn de toekomst voor alle stakeholders in Bouwend Nederland. Voor zowel beleidsmakers als bouwbedrijven en van stedenbouwkundigen tot stukadoors.

Conclusie:

Gemeenten, provincies, aannemers, beleggers en woningcorporaties moeten Duurzaam Bouwen om in de toekomst toegevoegde waarde te kunnen leveren en te kunnen overleven om te voldoen aan de eisen van “de klant”.

Hoe levert uw gemeente, provincie, aannemer en/of woningcorporatie toegevoegde waarde door duurzaam te bouwen? Reageer en plaats uw ervaringen bij deze blog!

Meer weten?

In de uitzending van L1 (Limburg 1) “Verhagen: ‘Innovatie bouwsector van levensbelang’” (0:52/2:07) maakt Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland, duidelijk: “De bouw mee moet veranderen anders besta je over een paar jaar niet meer”!

Vooruitblik

In mijn volgende blog check ik hoe Duurzaam Bouwen en Duurzaamheid in het wetsvoorstel van de nieuwe Omgevingswet zijn opgenomen.

Deel dit artikel

Bestel mijn boek 'Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet?'

Duurzame gebiedsontwikkeling is essentieel om de vernietiging van de aarde tegen te gaan. Onze planeet biedt voldoende capaciteit voor ieders behoefte - maar dan moet er wel drastisch iets veranderen. Mijn boek werpt een kritisch licht deze veranderingen.

boek-Duurzame-gebiedsontwikkeling-en-de-Omgevingswet

Gerelateerde berichten

Misschien ook interessant voor u?

01/10/19
Dé 10 redenen om mijn boek “Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet” te lezen

Het boek is ook leesbaar en geschikt voor niet-ingewijden, want de leefomgeving is met de Omgevingswet een verantwoordelijkheid van ons…

Lees meer   

19/03/18
Bruisende binnenstad met vervuilende auto’s of schone lucht?

Komende woensdag 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Een van de thema’s, die ook landelijk speelt, zijn…

Lees meer   

15/11/17
Omgevingswetspel? “Mens erger je niet!”

In september ben ik in mijn woongemeente naar een avond over de Omgevingswet geweest. Mijn verwachtingen waren vooraf hooggespannen en…

Lees meer   

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *