Duurzame samenleving startpunt nieuwe Omgevingswet! - Aranto

Duurzame samenleving startpunt nieuwe Omgevingswet!

De nieuwe Omgevingswet is hét antwoord op de transitie naar een duurzame samenleving met groei gericht op duurzame ontwikkeling en integraal duurzaamheidsbeleid. Het huidige omgevingsrecht is grotendeels ontstaan om op lokaal niveau het milieu en de burgers te beschermen tegen hinder en verontreiniging door de sterke economische groei in de vorige eeuw. Om groei gericht op duurzame ontwikkeling en integraal duurzaamheidsbeleid daadwerkelijk te kunnen realiseren, “knelt” het huidige omgevingsrecht te veel.

Voor een transitie naar een duurzame samenleving is daarom:

  1. wettelijke samenhang en integraal beleid vereist;
  2. ontwikkeling meer gericht is op duurzame ontwikkeling en minder op rechtszekerheid. (zie ook mijn blog “Eén Omgevingswet, waarom eigenlijk?” voor een uitgebreidere toelichting)

Transitie naar een duurzame samenleving

De economische groei heeft regionale, nationale en wereldwijde gevolgen. In Nederland vraagt de kwaliteit van de directe leefomgeving continu om aandacht voor:

  • de afhankelijkheid van schaarse grondstoffen
  • het tegengaan van klimaatverandering
  • het behoud van biodiversiteit.

Alléén door een nieuwe cultuur van ‘groei dankzij duurzame ontwikkeling’: een circulaire stedenbouw en bouwen om in de behoeften van de huidige generatie te voorzien. Door deze duurzame ontwikkeling kan een duurzame samenleving ontstaan als aflossing van de huidige cultuur van ‘groei dankzij uitputting’ (zie: commissie-Brundtland: United Nations World Commission on Environment and Development, Our Common Future, 1987).

Duurzame gebiedsontwikkeling

Er zijn tal van kansen voor duurzame gebiedsontwikkeling. Bijvoorbeeld door de kracht, de potentie en de inspanningen van Nederland en de Europese Unie op de terreinen van: nieuwe manieren van samenwerking

  • innovatie en creativiteit
  • het voorzien in de toekomstige behoefte van de samenleving, de klant en de eindgebruiker
  • het stimuleren van en inspelen op  toekomstige ontwikkelingen.

Gecombineerd met duurzaamheid op de vakgebieden:

  1. werkgelegenheid
  2. concurrentievermogen van de economie
  3. onderwijs
  4. het financiële systeem
  5. ontwikkelingssamenwerking
  6. cultureel erfgoed
  7. toekomstbestendigheid van de zorg
  8. een schoon milieu
  9. een duurzame energievoorziening.

De “Lokale Klimaatagenda” biedt inspiratie tot duurzaamheid in gebouwen, in bedrijven, in mobiliteit en in energieproductie. Dit moet leiden tot klimaat neutrale steden en regio’s.

Conclusie

De nieuwe Omgevingswet is het antwoord op de transitie naar een duurzame samenleving met groei gericht op duurzame ontwikkeling en integraal duurzaamheidsbeleid. Deze duurzame gebiedsontwikkeling biedt legio kansen voor gemeenten, waterschappen en provincies en het bedrijfsleven.

Voortreffelijk weergegeven in de quote van Thomas Edison:

There’s a way to do it better

-FIND IT

Meer tips…

In mijn volgende blog besteed ik aandacht aan: Wat is een omgevingsvisie in het wetvoorstel van de nieuwe Omgevingswet? En… de voordelen van een omgevingsvisie.

Deel dit artikel

Bestel mijn boek 'Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet?'

Duurzame gebiedsontwikkeling is essentieel om de vernietiging van de aarde tegen te gaan. Onze planeet biedt voldoende capaciteit voor ieders behoefte - maar dan moet er wel drastisch iets veranderen. Mijn boek werpt een kritisch licht deze veranderingen.

boek-Duurzame-gebiedsontwikkeling-en-de-Omgevingswet

Gerelateerde berichten

Misschien ook interessant voor u?

01/10/19
Dé 10 redenen om mijn boek “Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet” te lezen

Het boek is ook leesbaar en geschikt voor niet-ingewijden, want de leefomgeving is met de Omgevingswet een verantwoordelijkheid van ons…

Lees meer   

19/03/18
Bruisende binnenstad met vervuilende auto’s of schone lucht?

Komende woensdag 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Een van de thema’s, die ook landelijk speelt, zijn…

Lees meer   

15/11/17
Omgevingswetspel? “Mens erger je niet!”

In september ben ik in mijn woongemeente naar een avond over de Omgevingswet geweest. Mijn verwachtingen waren vooraf hooggespannen en…

Lees meer   

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *