Dé 10 redenen om mijn boek “Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet” te lezen
Het boek is ook leesbaar en geschikt voor niet-ingewijden, want de leefomgeving is met de Omgevingswet een verantwoordelijkheid van ons…
In deze blog ga ik kort in op het: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe van de Omgevingswet.
De ontwikkelingen in de samenleving, knelpunten en verbeterdoelen van de Omgevingswet zijn in onderstaande figuur overzichtelijk weergegeven.
Belemmeringenwet Privaatrecht, Crisis- en herstelwet, Interimwet stad-en-milieubenadering, Ontgrondingenwet, Planwet verkeer en vervoer, Spoedwet wegverbreding, Tracéwet, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, Wet inzake de luchtverontreiniging, Wet ammoniak en veehouderij (wordt te zijner tijd ingetrokken), Wet geurhinder en veehouderij (wordt te zijner tijd ingetrokken), Wet hygiëne veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden en Wet ruimtelijke ordening.
Monumentenwet 1988, Waterwet, Wet beheer rijkswaterstaatswerken, Wet milieubeheer en Woningwet.
Gaswet, Elektriciteitswet 1998, Mijnbouwwet, Spoorwegwet, Spoorwegwet 1875, Wet bereikbaarheid en mobiliteit, Wet lokaal spoor, Wet luchtvaart. Wet natuurbescherming (nu nog: Boswet, Flora- en faunawet, Natuurbeschermingswet 1998).
Onteigeningswet, Waterwet (resterende delen), Waterstaatswet 1900, Wegenwet, Wet beheer rijkswaterstaatswerken (resterende delen), Wet bodembescherming, Wet geluidhinder, Wet herverdeling wegenbeheer (meeste artikelen vervallen), Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken, Wet inrichting landelijk gebied, Wet milieubeheer (resterende delen), Wet natuurbescherming (nu nog: Boswet, Flora- en faunawet, Natuurbeschermingswet 1998), Wet voorkeursrecht gemeenten, Wrakkenwet.
Deze Omgevingswet gaat over de fysieke leefomgeving en activiteiten die gevolgen hebben of kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving. Onder de fysieke leefomgeving omvat in ieder geval:
Met gevolgen die uit wijzigingen, gebruik, activiteiten kunnen voortvloeien.
De Omgevingswet werkt met de Beleidscyclus en 6 kerninstrumenten. In de onderstaande beleidscyclus van de Omgevingswet zijn de zes kern instrumenten van de nieuwe Omgevingswet in één oogopslag overzichtelijk weergegeven:
Met de implementatie van de Omgevingswet wordt nu al gestart. De planning voor de implementatie is als volgt:
Cruciaal is om te starten met een verbindende Omgevingsvisie voor iedereen ook ván en voor “de man op straat!”
Dé Aanpak voor een Omgevingsvisie is:
Om te komen tot een duurzame, onderscheidende en integrale gebiedsontwikkeling op sociaal, ruimtelijk en economisch domein te hebben gebaseerd op de kracht van het gebied!
Iedereen in Nederland gaat de Omgevingswet in meer of mindere mate merken. De Omgevingswet heeft in ieder geval gevolgen voor:
Uw reacties zie ik dan ook graag tegemoet…
Duurzame gebiedsontwikkeling is essentieel om de vernietiging van de aarde tegen te gaan. Onze planeet biedt voldoende capaciteit voor ieders behoefte - maar dan moet er wel drastisch iets veranderen. Mijn boek werpt een kritisch licht deze veranderingen.
Misschien ook interessant voor u?
Het boek is ook leesbaar en geschikt voor niet-ingewijden, want de leefomgeving is met de Omgevingswet een verantwoordelijkheid van ons…
Komende woensdag 21 maart 2018 staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Een van de thema’s, die ook landelijk speelt, zijn…
In september ben ik in mijn woongemeente naar een avond over de Omgevingswet geweest. Mijn verwachtingen waren vooraf hooggespannen en…
Beste Arno,
Met veel interesse heb ik je blog gelezen over de omgevingswet. Graag willen we dit ook delen met onze achterban: gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen.
Vind je het goed als we jouw artikel naar voren brengen op onze website en daar een link naar dit artikel in vermelden en meenemen in onze nieuwsbrief? Het zou dan komen bij Nieuws http://nl.cameloteurope.com/nieuws-blogs-0
We horen het graag,
met vriendelijke groet,
Rianne Kole
Marketing & communicatie Manager
Camelot Europe
r.kole@cameloteurope.com
Geachte mevrouw Kole, beste Rianne,
Allereerst bedankt voor uw postieve reactie.
U mag het artikel uiteraard gebruiken als u met duidelijke bronverwijzing werkt.
Veel succes.
Met vriendelijke groet,
Arno Kleine Staarman
Dag Arno,
Ik dacht aan heel iets anders toen ik de titel las, want ik heb dezelfde vragen als kapstok gebruikt in een paper over het omgevingsplan.
Citaat:
Het begint altijd met een vraag van iemand (wie), een burger, organisatie, of bedrijf. Men heeft behoefte om ergens ‘wat’ (een functie) te realiseren. De vraag ‘waarom’ een functie nodig is zal moeten worden beantwoord. En meestal zal wel duidelijk zijn ‘waar’ de functie is bedacht, maar dat kan evenzogoed een gezamenlijke zoektocht naar een geschikte locatie zijn. Van belang is ook ‘wanneer’ de functie plaatsvindt. Is het permanent, of tijdelijk, is het een continue, of een discontinue functie. Als dit bepaald is, komt vervolgens de vraag aan de orde of en ‘hoe’ een functie op een bepaalde locatie kan worden gerealiseerd.
Het zijn de klassieke vragen van een dramastuk: wie, waarom, wat, waar, wanneer en hoe.
Groeten,
Frits Kwint
Geachte heer Kwint, beste Frits,
Dank voor uw leuke reactie.
U maakt mij wel nieuwsgierig naar uw paper over het omgevingsplan.
Als u dat wilt, mag u dit aan mij mailen via akleinestaarman@aranto.nl.
Veel succes in ieder geval.
Met vriendelijke groet,
Arno Kleine Staarman
Beste Arno,
De presentatie zoomt sterk in op de overheid met een top down benadering, terwijl de samenleving een veel prominentere plek moet gaan krijgen. Ben erg benieuwd naar hoe aspecten als communicatie van en naar de samenleving gestalte krijgen, de gevoeligheid van de overheid om te luisteren naar en te werken met die samenleving en hoe ver de participatie van de bewoners cq burgers zal gaan.
Vr. Gr.,
Bert van der Moolen
Beste Bert,
Dank voor uw reactie.
Participatie en communicatie zit zeker in de Omgevingswet!
Nadere info treft u ook aan in mijn blog: “Verliest uw gemeente het voordeel van participatie bij gebiedsontwikkelingen?” https://www.aranto.nl/verliest-uw-gemeente-het-voordeel-van-participatie-bij-gebiedsontwikkelingen/
Ik wens u veel leesplezier.
Met vriendelijke groet,
Arno Kleine Staarman